Ανακατευθύνσεις 301: Τι είναι και πότε χρειάζονται για το SEO!

ανακατεύθυνση 301

Όταν μετακινείτε ή διαγράφετε σελίδες στον ιστότοπό σας, οι ανακατευθύνσεις 301 βοηθούν στη διατήρηση της ροής της κυκλοφορίας. Μάθετε πώς λειτουργούν τα 301 και τις βέλτιστες πρακτικές για το SEO. Τα 301 βοηθούν τους επισκέπτες του ιστότοπού σας και τις μηχανές αναζήτησης να βρουν το δρόμο τους, όταν αλλάζει ο ιστότοπός σας.

Καθώς ο ιστότοπός σας μεγαλώνει και εξελίσσεται, οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες. Πιθανότατα θα χρειαστεί να μετακινήσετε, να αρχειοθετήσετε, να συνδυάσετε ή να διαγράψετε ορισμένες σελίδες ή πιθανώς ολόκληρο τον ιστότοπό σας. Εκεί έρχονται οι ανακατευθύνσεις 301. Είναι μια χρήσιμη τακτική για να βεβαιωθείτε, ότι η επισκεψιμότητα συνεχίζει να ρέει στις σωστές σελίδες στον ιστότοπό σας.

Τι είναι η ανακατεύθυνση 301;

Μια ανακατεύθυνση 301 είναι ένας τύπος κωδικού κατάστασης HTTP. Τα προγράμματα περιήγησης στο Web και οι διακομιστές ιστότοπου χρησιμοποιούν αυτούς τους τριψήφιους κωδικούς για να επικοινωνήσουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση ενός ιστότοπου ή μιας σελίδας. Για παράδειγμα, όταν επισκέπτεστε έναν ιστότοπο, το πρόγραμμα περιήγησής σας ζητά πρόσβαση από τον διακομιστή του ιστότοπου και ο διακομιστής απαντά με έναν κωδικό κατάστασης HTTP.

Ο κωδικός κατάστασης 301 προορίζεται για μόνιμες ανακατευθύνσεις, που σημαίνει ότι μια σελίδα έχει ανακατευθυνθεί μόνιμα σε άλλη διεύθυνση URL και όλοι οι επισκέπτες και τα bots θα αποστέλλονται αυτόματα στη νέα τοποθεσία. Ως επισκέπτης, αυτό συμβαίνει συνήθως σχεδόν ακαριαία, αν και μπορεί να παρατηρήσετε ότι η διεύθυνση URL-στόχου στο πρόγραμμα περιήγησής σας αλλάζει στη νέα σελίδα.

Μπορείτε να ορίσετε ή να αφαιρέσετε με μη αυτόματο τρόπο ανακατευθύνσεις 301 για τον ιστότοπό σας για να εξασφαλίσετε ροές επισκεψιμότητας στις σωστές σελίδες, κάτι που δημιουργεί μια πιο ρευστή και θετική εμπειρία για τους επισκέπτες του ιστότοπου. Όταν παραλείπετε το βήμα της ρύθμισης μιας ανακατεύθυνσης 301, μπορείτε να καταλήξετε σε “αδιέξοδα” στον ιστότοπό σας, αφήνοντας τους επισκέπτες σας σε αδιέξοδο.

Γιατί οι ανακατευθύνσεις 301 είναι σημαντικές για το SEO;

Οι ανακατευθύνσεις 301 δεν στέλνουν απλώς τους επισκέπτες του ιστότοπου στη σωστή τοποθεσία, στέλνουν επίσης bots στη σωστή τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων των ανιχνευτών ιστού, που ευρετηριάζουν περιεχόμενο για μηχανές αναζήτησης, όπως τη Google. Οι ανακατευθύνσεις 301 είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO), επειδή διασφαλίζουν, ότι ο ιστότοπός σας ανιχνεύεται και καταλογίζεται με ακρίβεια.

Επιπλέον, όταν μετακινείτε μια σελίδα για οποιονδήποτε λόγο, θέλετε να βεβαιωθείτε, ότι τυχόν backlinks στη σελίδα σας παραμένουν ανέπαφα. Οι ανακατευθύνσεις 301 βοηθούν να βεβαιωθείτε, ότι οι εξωτερικοί σύνδεσμοι οδηγούν τους επισκέπτες (και τα προγράμματα ανίχνευσης της Google) σε μια σχετική σελίδα στον ιστότοπό σας, συνεχίζοντας να αυξάνουν την επισκεψιμότητα και να διατηρούν την αξία SEO των συνδέσμων, που έχετε αποκτήσει με κόπο.

Και όταν χρειάζεται να μετακινήσετε μια σελίδα που κατατάσσεται για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, μια ανακατεύθυνση 301 θα διατηρήσει το ίδιο κεφάλαιο συνδέσμου της σελίδας περνώντας το στη νέα διεύθυνση URL. Αυτό σημαίνει, ότι οι ομάδες περιεχομένου μπορούν να χρησιμοποιήσουν στρατηγικά 301 ανακατευθύνσεις για τη βελτιστοποίηση της κατάταξης αναζήτησης. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να επιλέξετε να συνδυάσετε παρόμοιες σελίδες, που ενδέχεται να κατατάσσονται για την ίδια λέξη-κλειδί σε μια ενοποιημένη σελίδα και ιδανικά να συνδυάσετε τις δυνατότητες κατάταξης κάθε μεμονωμένης σελίδας ταυτόχρονα.

301-redirect
ανακατεύθυνση 301

Πότε να χρησιμοποιήσετε μια ανακατεύθυνση 301

Οι ανακατευθύνσεις 301 μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα σενάρια, όπως:

Μετακίνηση σελίδας σε νέα διεύθυνση URL

Αυτή είναι η απλούστερη περίπτωση χρήσης για μια ανακατεύθυνση 301: μετακίνηση μιας υπάρχουσας σελίδας από τη μια διεύθυνση URL στην άλλη. Αυτό συμβαίνει για κάθε είδους λόγους, όπως η μετονομασία ενός προϊόντος ή η επανακατηγοριοποίηση μιας ανάρτησης ιστολογίου. Η χρήση μιας ανακατεύθυνσης 301 θα προσφέρει μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήστη και θα διασφαλίσει, ότι η Google και άλλες μηχανές αναζήτησης ευρετηριάζουν τη νέα σας σελίδα με ακρίβεια και μεταβιβάζουν οποιαδήποτε δύναμη κατάταξης από την προηγούμενη σελίδα.

Μεταφορά ενός ιστότοπου από ένα υπάρχοντα domain σε ένα νέο domain

Καταστάσεις όπως η αλλαγή επωνυμίας, η μετάβαση από ένα .net σε ένα .com ή η απομάκρυνση από έναν υποτομέα ενδέχεται να απαιτήσουν τη μετάβαση από το υπάρχον domain name σας σε ένα νέο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανακατευθύνσεις 301 για να βεβαιωθείτε, ότι όλες οι παλιές σας διευθύνσεις URL αποστέλλονται σε νέες διευθύνσεις URL, φροντίστε απλώς να προγραμματίσετε εκ των προτέρων. Η μετεγκατάσταση από ένα παλιό domain σε ένα νέο domain απαιτεί προσεκτική αντιστοίχιση εκ των προτέρων, καθώς μπορεί να θέλετε να επισημάνετε παλιό περιεχόμενο για κατάργηση ή να ενοποιήσετε παρόμοιες σελίδες.

301 redirect
ανακατεύθυνση 301

Διαγραφή σελίδων

Εάν διαγράψετε μια σελίδα από τον ιστότοπό σας και δεν προβείτε σε καμία άλλη ενέργεια, ο ιστότοπός σας θα στείλει επισκεψιμότητα σε μια σελίδα σφάλματος 404, η οποία υποδεικνύει, ότι το περιεχόμενο που αναζητούσαν δεν μπορεί να βρεθεί. Αυτό είναι απογοητευτικό για τους χρήστες και δεν είναι ιδανικό για SEO. Πριν διαγράψετε μια σελίδα, σκεφτείτε ποιες άλλες σελίδες στον ιστότοπό σας μπορεί να είναι καλά υποκατάστατα. Εάν έχετε κάτι που είναι λογικό, ρυθμίστε μια ανακατεύθυνση 301, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν ακόμα να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Εάν δεν υπάρχει σχετική σελίδα στον ιστότοπό σας, μπορείτε να επιλέξετε να αφήσετε την επισκεψιμότητα σε αδιέξοδο σε 404 (δεν βρέθηκε) ή 410 (έχει φύγει), γεγονός που υποδηλώνει ότι μια σελίδα έχει αφαιρεθεί οριστικά και σκόπιμα. Αυτή μπορεί να είναι καλύτερη εμπειρία για τους επισκέπτες σας από την αποστολή τους στην αρχική σας σελίδα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση ή να είναι ενοχλητικό για τους επισκέπτες.

Ανακατεύθυνση ολόκληρου domain από HTTP σε HTTPS

Οι σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές απαιτούν από τους ιστότοπους να χρησιμοποιούν το πιο ασφαλές πρωτόκολλο HTTPS μέσω HTTP. Το HTTPS παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας χρησιμοποιώντας SSL («επίπεδο ασφαλών υποδοχών») για την κρυπτογράφηση δεδομένων. Η εναλλαγή των διευθύνσεων URL από HTTP σε HTTPS είναι συνήθως απλή, αλλά θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ανακατευθύνσεις 301 για να βεβαιωθείτε, ότι η Google ευρετηριάζει το σωστό περιεχόμενο και η επισκεψιμότητα αποστέλλεται στις σωστές σελίδες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top